fbpx

Informateur stelt coalitie voor van Stem van Krimpen, SGP, Leefbaar Krimpen en CDA

Informateur Paul van den Eijnden geeft het advies dat Stem van Krimpen, SGP, Leefbaar Krimpen en het CDA samen de formatiefase ingaan en werken aan een coalitieakkoord. Dit is het resultaat van twee gespreksrondes die Van den Eijnden heeft gehouden met alle aan de verkiezingen deelnemende partijen.

Waarom deze coalitie?
Uit de gesprekken met de informateur zijn drie partijen naar voren gekomen die met elkaar onderhandelen: Stem van Krimpen, SGP en Leefbaar Krimpen. De lokale partijen hebben, net als in de rest van het land, ruim gewonnen. Daarnaast heeft de inzet van de SGP-wethouder de partij 500 stemmen meer heeft opgeleverd dan 4 jaar geleden.
De onderhandelaars vinden het wenselijk om het aantal partijen voor de coalitie uit te breiden met het CDA. Redenen hiervoor zijn de bestuurskracht en om een gebalanceerde afspiegeling te krijgen tussen confessionele partijen en de lokale partijen. De vier mogelijke coalitiepartners hebben het vertrouwen in elkaar uitgesproken om de komende jaren samen te werken.

Hoe nu verder?
In de komende weken gaan de mogelijke coalitiepartijen verder in gesprek met elkaar. In de formerende gesprekken betrekken ze alle raadsfracties op inhoud. Dat doen ze nog in een nader te bepalen vorm.
De partijen gaan met elkaar in gesprek over de –volgens hen belangrijkste– onderwerpen: zondagsopening/evenementen, woningbouw/centrumplan, bereikbaarheid en sociaal domein. Daarnaast komen de onderwerpen duurzaamheid, financiën, onderwijs en visie Krimpenerwaard aan bod.

Proces na de verkiezingen
In Krimpen aan den IJssel hebben de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart geleid tot de volgende zetelverdeling: Stem van Krimpen 5 zetels, SGP 5 zetels, Leefbaar Krimpen 5 zetels, VVD 2 zetels, CDA 1 zetel, CU 1 zetel, PvdA 1 zetel en D66 1 zetel.
Voorafgaand aan de verkiezingen hebben de deelnemende partijen afgesproken dat de grootste partij een informateur voordraagt die voldoende draagvlak heeft bij de andere partijen.
Stem van Krimpen heeft –als grootste partij– Paul van den Eijnden als informateur voorgedragen. De informateur heeft onderzocht welke partijen met elkaar een coalitie willen en kunnen vormen. In het formatieproces vinden de partijen het belangrijk dat het proces zorgvuldig verloopt en het daardoor iets langer kan duren.

One thought on “Informateur stelt coalitie voor van Stem van Krimpen, SGP, Leefbaar Krimpen en CDA

  1. Waarom nu weer met die sgp….
    Ik hoopte eindelijk eens van die partij af te zijn…ze zullen hun denkbeelden altijd op een ondemocratisch wijze door te drukken, let maar op

Comments are closed.

error: Website is beveiligd vanwege auteursrechten
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale mediafuncties aan te bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten