Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Tussentijdse uitslag enquête Nijlganzenoverlast

Op zaterdag 10 februari maakten we bekend dat de gemeente Krimpen aan den IJssel de overlastgevende nijlganzen gaat aanpakken, dit artikel kreeg van ons een kleine aanvulling.

In dat artikel plaatsten we een aanvulling, met een kleine enquête met de vragen hoe u denkt over de nijlganzen en hun overlast. We kregen inmiddels genoeg antwoorden (90) op deze enquête binnen, waaruit bleek dat de nijlgans niet geliefd is in Krimpen.

Vragen
De enquête bestond uit drie vragen, de eerste was een algemene vraag, deze moest worden aangevuld met een antwoord, hier kon gekozen worden uit vier meerkeuze antwoorden, de tweede vraag ging over het ervaren van overlast door de nijlganzen, hier was de keuze wat makkelijker (ja/nee) en de derde vraag was eigenlijk meer een toelichting op de tweede, wanneer er bij het ervaren van overlast ja werd gezegd, kon hier een toelichting worden gegeven. 

Antwoorden
De keuze ‘nijlganzen horen er niet bij, veroorzaken overlast’ werd het meeste gekozen, door ruim 52% van de inzenders. Voor ruim een 23% is het geen probleem dat er nijlganzen zijn in Krimpen, ze horen erbij vinden deze mensen. Nijlganzen zijn exoten, dus moeten verdwijnen uit Krimpen, vond ruim 18% van de inzenders, terwijl 2% geen mening had over de nijlganzen. 

Op de vraag “Ervaart u overlast door nijlganzen” werd met een meerderheid, van 75%,  ja aangegeven. Slechts een kwart gaf aan geen overlast te ervaren.

Op de derde vraag, eigenlijk een toelichting op de vraag “Ervaart u overlast door nijlganzen” hebben 67 van de 90 inzenders een antwoord gegeven, hier uit werd duidelijk met welke vormen van overlast de inzenders het meest te maken kregen.

Overlast
Uit de enquête bleek dat de grootste overlast veroorzaakt wordt door het geluid van de nijlganzen, sommige gaven aan dat ze er dag en nacht last van hebben. Nummer twee is overlast door de uitwerpselen van de ganzen, sommige straten/stoepen zijn besmeurd met ganzenpoep. De derde overlastvorm is dat er andere (inheemse) vogelsoorten door de ganzen worden weggepest.

De enquête niet gezien of ingevuld? Het kan nog via deze link 

Zie ook: Krimpen pakt overlastgevende nijlgans aan
Zie ook: Overlast nijlganzen in Krimpen aangepakt

2 Comments

 • Brenda van Halderen

  Ik heb deze enquete helaas niet gezien.
  Heb totaal geen last van de nijlganzen.
  Vind de ophef ook belachelijk.
  En ja ik woon aan een sloot waar ook nijlganzen zitten. En ja die kwetteren ook heel veel.
  Natuurlijk verdedigen ze hun territorium en hun kinderen. Wat zou jij doen als ereen olifant op je af komt. Dit even ter vergelijking.
  En kinderen horen ook niet achter dieren aan te rennen.

  Bij mijn buren in de dakgoot broedden ook elk jaar koutjes. Ik krijg hierdoor takken in mijn tuin en ze kwetteren vanaf 4 uur soms wel eerder in de nacht. Hoort erbij.

  Kom op zeg we wonen in de polder.
  Als je dit als overlast ervaart ga dan lekker in het centrum van Rotterdam wonen 20 hoog.

 • Laura

  Leef en laat leven! En laat dieren met rust! Ze doen geen vlieg kwaad! Als je er last van hebt verhuis dan naar de stad!

Comments are closed.