Met een groene tuin verwelkom je vogels, insecten en andere dieren. Zo’n tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Dieren helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en lieveheersbeestjes eten graag bladluis.
Maar hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor vogels en andere dieren? Arie van der Grond, tuinvogelconsulent in Krimpen aan den IJssel deelt de 3 belangrijkste tips.
Tip 1: zorg voor voldoende schuilplekken
Dieren ontdekken vrij snel je tuin als deze voldoende nestmogelijkheden en schuilplekken aanbiedt. Kies bijvoorbeeld voor bomen en hagen met een dichte takkenstructuur, zodat vogels hier beschutting kunnen vinden en een nest kunnen bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een meidoorn. Egels kun je een schuilplek geven door een rommelig hoekje van bladeren en takken te maken. Plant bessenstruiken, zodat vogels van de bessen kunnen smullen.
Tip 2: een ‘levende’ schutting
Een haag of een heg kan een fijne omgeving zijn voor huismussen om te schuilen. Het maakt je tuin ook toegankelijk voor andere dieren zoals egels. Kies je toch voor een houten schutting? Laat die fijn begroeien, bijvoorbeeld met klimop. En maak een afgewerkt gat in de schutting van 15×15 cm, zodat egels, kikkers en padden in je tuin kunnen komen.
Tip 3: kies voor bloeiende planten het hele jaar door
Door verschillende soorten bloemen te kiezen die in verschillende maanden bloeien, hebben bijen en vlinders voldoende voedsel van het vroege voorjaar tot de late herfst. Het beste kun je kiezen voor inheemse plantensoorten: dit zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen. Daardoor zijn ze beter voor insecten die leven, daarmee bied je meteen voedsel aan voor de vogels.
Arie van der Grond is tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Tuinvogelconsulenten komen bij de mensen thuis om persoonlijke advies te geven hoe ze hun tuin of balkon het beste vogelvriendelijk kunnen inrichten. Zo’n advies kost 30 euro voor leden en 47,50 voor niet-leden van Vogelbescherming. Kijk voor meer informatie op de website van Vogelbescherming: www.vogelbescherming.nl