Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Dodenherdenking 2023

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op de begraafplaats aan de IJsseldijk werden alle mensen herdacht die hun leven gaven voor de vrijheid van Nederland.

Rond 19:30 uur begon muziekvereniging Concordia met het spelen van gepaste muziek voor deze herdenking. Om 19.40 uur kwam de stoet met genodigden de dijk oplopen via de oprit bij De Korf, vooraf gegaan door twee slagwerkers.

Na aankomst op de begraafplaats, nam mevrouw Snel, van het comité 4 en 5 mei het woord. De vele aanwezigen hoorden Vivienne met een gedicht over Nederland in oorlogstijd. Concordia speelde hierna nog enkele gepaste muziekstukken.

Om precies 20:00 uur was het na het spelen van het geef acht signaal, twee minuten stil. Aansluitend hierop werd de Last Post gespeeld door een trompettist van Concordia, gevolgd door het Wilhelmus.

Waarnemend Burgemeester, dhr Luteijn heeft een toespraak gehouden.

Er werden door vier kransen gelegd: door waarnemd burgemeester Luteijn samen met een veteraan, door leden van de stichting 4 & 5 mei, een tweetal kinderen uit de kindergemeenteraad, twee mensen van het comité voor Afghaanse vluchtelingen en twee veteranen. Als laatste legden leden van de scouting Johan Willem Friso bloemen neer. Tijdens de kransleggingen droeg Jette een gedicht voor met de titel Nee, de oorlog vindt niemand fijn en droeg Chloe een gedicht voor met de titel Voel je vrij.

Oorlogsgraf

Op de begraafplaats werden bij het graf van de vier, in de Tweede Wereldoorlog omgekomen militairen kransen gelegd. Hier liggen Gerrit de Vries, 29 jaar oud; Jan Buijs, 19 jaar oud; Jan Mourik, 30 jaar oud en Johannes Nobel, 28 jaar oud begraven.