Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Dodenherdenking 2022

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op de begraafplaats aan de IJsseldijk werden de mensen herdacht die hun leven gaven voor de vrijheid van Nederland.

Rond 19:30 uur begon muziekvereniging Concordia met het spelen van gepaste muziek voor deze herdenking. Om 19.40 uur kwam de stoet met genodigden de dijk oplopen via de oprit bij De Korf, vooraf gegaan door twee slagwerkers.

Na aankomst op de begraafplaats, nam de heer Bax, van het comité 4 en 5 mei het woord. De vele aanwezigen hoorden Deborah met een gedicht over het ‘hun leven gegeven. Concordia speelde hierna nog enkele gepaste muziekstukken.

Om precies 20:00 uur was het na het spelen van het geef acht signaal, twee minuten stil. Aansluitend hierop werd de Last Post gespeeld door een trompettist van Concordia, gevolgd door het Wilhelmus.

Burgemeester Martijn Vroom heeft een toespraak gehouden.

Er werden door vier kransen gelegd: door burgemeester Vroom, leden van de gemeenteraad, een viertal kinderen uit de kindergemeenteraad en twee mensen van het comité voor Afghaanse vluchtelingen. Als laatste legden leden van de scouting Johan Willem Friso bloemen neer. Tijdens de kransleggingen droeg Anna een gedicht voor met de titel Vrede en Vrijheid en droeg Ava een gedicht voor met de titel Strijd.

Oorlogsgraf

Op de begraafplaats werden bij het graf van de vier, in de Tweede Wereldoorlog omgekomen militairen kransen gelegd. Hier liggen Gerrit de Vries, 29 jaar oud; Jan Buijs, 19 jaar oud; Jan Mourik, 30 jaar oud en Johannes Nobel, 28 jaar oud begraven.