Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Historische Kring Krimpen zoekt informatie over Badhuis en Groene Kruisgebouw

Op zaterdag 10 september 2022 kan een laatste bezoek worden gebracht aan het voormalige badhuis en Groene Kruis gebouw aan het Raadhuisplein te Krimpen aan den IJssel. Dit bijzondere pand, waar het Ingenieursbureau Krimpenerwaard is gevestigd wordt later dit jaar gesloopt. De Historische Kring regelde een eenmalige openstelling tijdens Open Monumentendag 2022. Daarvoor zoekt de HKK foto’s en verhalen van dit bijzondere gebouw.

Op 1 december 1959 is de eers te steen gelegd door toenmalig burgemeester J. Aalbers. Het Groene Kruiswerk begon in Krimpen op 19 maart 1901 en door het nieuwe gebouw te openen op 14 november 1960 ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Het eerste wijkgebouw aan de Weteringsingel, in gebruik sinds 30 juni 1930, werd daarmee verlaten: een modern en ruim gebouw van alle gemakken voorzien. Ook werd het Krimpense badhuis in de zijvleugel gevestigd: 12 douches en 2 kuipbaden groot! Nadien vestigde het Technisch Bureau van de Krimpenerwaard zich in het gebouw: grote delen van Krimpen zijn hier getekend en berekend en ook dat is het noemen waard!

De Historische Kring wil het bezoek aan deze bijzondere locatie interessant maken en hoort graag antwoorden op tal van vragen, zoals: wat was de aanleiding om het badhuis te realiseren? waarom ging u zelf naar het badhuis? Was u bij de opening van het nieuwe gebouw? Hoe ging een bezoek aan het consultatiebureau toen in zijn werk?

Voorzitter Marco Oosterwijk: “Het kan niet anders zijn dat er nog veel bekend is in Krimpen. Honderden kinderen zijn er bij het consultatiebureau geweest en dat moet ongetwijfeld veel foto’s en herinneringen hebben opgeleverd. Dat geldt ongetwijfeld net zo voor het badhuis!

We zijn er zeer geïnteresseerd in en vragen iedereen zich even te melden bij de HKK ! Als u foto’s of verhalen heeft dan kunt u contact opnemen met de HKK: via de website www.historischekringkrimpen.nl, per email: voorzitter@historischekringkrimpen.nl of per telefoon op 0180 – 669988.