Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Over zes weken uitspraak in hoorzitting Ds. Kort

Tweeëneenhalf uur duurde de hoorzitting bij het gerechtshof in Den Haag waarin ds. A. Kort woensdagmorgen werd bevraagd.

In het paleis van justitie vond de hoorzitting plaats waarin ds. Kort, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel, werd gehoord over diens uitlatingen in een brief aan het gemeentebestuur van zijn woonplaats. De Rotterdamse homo-activist Houtzager vindt dat de predikant daarin uitspraken doet die homo’s discrimineren.

De zitting was besloten. Ds. Kort en mr. René de Groot, die de predikant bijstaat, mogen geen mededelingen doen over wat tijdens de zitting is gevraagd en gezegd, zeggen zij woensdagmiddag na de zitting. „Dat heeft de voorzitter een- en andermaal gezegd. Daar willen we ons aan houden”, zegt ds. Kort desgevraagd. De Groot van Adriaan van der Weel Advocaten: „Dat is zo om mensen tegen wie zo’n aangifte is gedaan, in dit geval ds. Kort, te beschermen.”

In zijn algemeenheid wil ds. Kort wel zeggen dat hij vond dat de rechters zich „heel correct” opstelden in de zitting. Advocaat De Groot: „Bij zittingen van de hoven zie je eigenlijk altijd dat de rechters goed voorbereid zijn, en de raadsheren zich zakelijk opstellen.”

Het gerechtshof doet over ongeveer zes weken uitspraak, zegt De Groot.

Buiten het gerechtshof was weinig te merken van de zitting. Sympathisanten van Leon Houtzager waren er niet. In en voor het gerechtshof was een viertal mensen aanwezig die als steunbetuiging aan ds. Kort naar Den Haag waren gekomen. „Dinsdagavond sprak ds. Kort in onze gemeente. Ik had de behoefte om hier te zijn. Stel je voor dat hier demonstranten hadden gestaan, dan had ik ds. Kort willen helpen”, zegt een van hen, afkomstig uit Geldermalsen. Ds. Kort en de advocaat die hem bijstaat, betraden het paleis van justitie overigens uit voorzorg via een andere ingang.