Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Krimpense verdachte van overvallen hoort celstraf eisen

De 23-jarige man uit Krimpen aan den Ijssel hoorde woensdag achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. Hij zou in februari twee overvallen hebben gepleegd in zijn woonplaats.

De verdachte ontkende tijdens de zitting in de Rotterdamse rechtbank ook maar iets te maken te hebben met de gepleegde delicten: de overval op een cafetaria aan de Parkzoom en het afpersen van een maaltijdbezorger aan de Middenwetering. “Ik ben onschuldig en daarom verzoek ik u mij vandaag nog vrij te laten, zodat ik mijn studie af kan maken.” De rechtbank wees zijn verzoek af omdat er een stevige verdenking tegen de man bestaat.

Spaarpot
Justitie zegt genoeg bewijs te hebben voor een veroordeling. Zo vond de politie op 14 februari direct na zijn aanhouding 142 euro in zijn broekzakken. Precies het bedrag dat eerder die avond was buitgemaakt bij de overval op de cafetaria. Naast wat briefjes ging het om tientallen munten van 1 en 2 euro. “En ik lees in het dossier dat de medewerker van de snackbar heeft verklaard dat de overvaller specifiek om die munten vroeg”, legde de rechter de Krimpenaar voor. Die reageerde nonchalant. “Dat losse geld kwam gewoon uit m’n spaarpot.”

Signalement
Dat de verdachte voldoet aan het signalement ziet het Openbaar Ministerie eveneens als een belangrijke aanwijzing dat de Krimpenaar de overvallen pleegde. “Slachtoffers spreken van een vadsige Molukse of Antilliaanse man met een donkere huidskleur. Dat beeld komt overeen met het uiterlijk van de verdachte”, zo sprak de officier van justitie. Ook de donkere gewatteerde jas en sjaal die de politie vond in de kamer van de verdachte kunnen worden gelinkt aan de overval. Om haar betoog te versterken toonde zij ‘stills’ van camerabeelden, gemaakt in de snackbar.

ID-kaart
In de tweede zaak, de overval op een maaltijdbezorger, is de bewijslast misschien nog wel groter. Zo trof de politie tijdens de huiszoeking onder meer een ID-kaart en het rijbewijs van het slachtoffer aan. De Krimpenaar verklaarde dat hij de pasjes had gevonden tijdens het uitlaten van zijn hond. “Ik gooide een stok en de hond kwam terug met een portemonnee met daarin die pasjes. Die heb ik eruit gehaald en meegenomen naar huis.” Op de vraag waarom hij ze dan onder zijn matras had verstopt, kon de man geen duidelijke verklaring geven.

Naast pasjes vond de politie ook een honkbalknuppel op de kamer. En die leek precies op het slaghout waarmee de maaltijdbezorger was bedreigd. De verdachte ontkende dat de knuppel van hem was. “Die is van mijn neef. Hij heeft ‘m bij mij gebracht, met nog een heleboel andere spullen.”

Schijn tegen
De advocaat van de Krimpenaar pleitte voor vrijspraak. “Hij heeft de schijn tegen, maar op basis van dit dossier kun je niet iemand veroordelen. Er ligt enkel steunbewijs.” Dat de slachtoffers allemaal verklaren over een dader met een buitenlands accent spreekt eveneens in zijn voordeel. “Mijn cliënt is geboren en getogen in Krimpen. Hij heeft helemaal geen buitenlands accent.” De raadsman wees naar het positieve rapport van de reclassering. “Die jongen volgt een goede opleiding en heeft geen indrukwekkend strafblad. Hij heeft ook altijd ontkend. En nu zit -ie tussen lieden waar hij niets mee te maken wil hebben. Hij wil zijn studie afmaken, want in de bajes leer je niks.”

Zijn verzoek om de strafeis te verlagen naar twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk, wilde de officier echter niet inwilligen. “Daarvoor zijn de strafbare feiten te ernstig.”

De rechtbank doet op 28 mei uitspraak.