Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Krimpen aan den IJssel groenste stad van Nederland

Op woensdag 21 september is gemeente Krimpen aan den IJssel op de eerste plaats geëindigd in de wedstrijd om de groenste stad van Nederland te worden. Daarmee heeft Krimpen aan den IJssel een gouden certificaat ontvangen. Daarnaast won Krimpen ook het certificaat ‘Groen & participatie’.

Wethouder Buitenruimte, Marco Oosterwijk: “Ik ben zeer trots dat Krimpen aan den IJssel zich het komende jaar de groenste stad van Nederland mag noemen en dat we het extra certificaat hebben gekregen. Maar de titel ‘Groenste stad van Nederland’ was niet de enige reden om mee te doen aan de groencompetitie. Ik vind het belangrijk dat deskundigen hebben kunnen zien hoe wij omgaan met het mooie groen dat we hier hebben. Ik hecht veel waarde aan de frisse blik van de jury. Door hun advies en aanbevelingen kunnen we ons groenbeleid nog verder verbeteren.

Maar dit resultaat hadden we niet kunnen bereiken zonder onze unieke samenwerking met enthousiaste vrijwilligers. Met hen maken we Krimpen de groene gemeente die het nu is.” Om de winst te vieren ontvangen de eerste 100 bezoekers op het Krimpen Festival bij de stand van het groenbeleid in het raadhuis een groene attentie.

Jurybeoordeling
In januari vond de aftrap van de competitie –georganiseerd door de stichting Entente Florale– plaats. De jury heeft alle gemeenten beoordeeld op diverse criteria, zoals visuele en ruimtelijke kwaliteit van het groen, het cultuurhistorische erfgoed, cultuurgroen & buiteninrichting, natuur & landschap, recreatie & toerisme én duurzaamheid & milieu. Daarnaast heeft Krimpen ingezet op het certificaten ‘groen & participatie’, ‘groen & gezondheid’ en ‘groen & economie’. Dit is uitgewerkt in een beleidssamenvatting, een boekje van 40 pagina’s. In de beleidssamenvatting staat hoe het Krimpense groenbeleid er in de praktijk uitziet en wat Krimpen aan den IJssel aan het groen doet en gedaan heeft.

Op 10 juni kwam de jury op bezoek in Krimpen aan den IJssel. Aan de hand van prestaties en een fietstocht heeft de jury gezien hoe groen onze gemeente is. Tijdens de fietstocht hebben Krimpenaren zelf aan de jury uitgelegd hoe zij een bijdrage leveren aan het groene Krimpen aan den IJssel.