Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Eerste kindergemeenteraad geinstalleerd

Op dinsdag 22 maart is tijdens een speciale raadsvergadering de eerste kindergemeenteraad van Krimpen aan den IJssel geïnstalleerd. In totaal zijn 18 leerlingen van 9 Krimpense basisscholen door burgemeester Martijn Vroom benoemd.

De kinderraadsleden hebben zich aan de hand van een selfie op hun favoriete plek in Krimpen voorgesteld aan de gemeenteraad en het publiek. Ook bevestigden zij een afspraak die door burgemeester Martijn Vroom met hen is gemaakt. Burgemeester Martijn Vroom: “Het is goed dat er nu een kindergemeenteraad is die alle kinderen van Krimpen vertegenwoordigd. Kinderen weten heel goed wat ze van actuele en Krimpense onderwerpen vinden. Hun standpunten kunnen ze nu ook via de kindergemeenteraad laten weten.”

Wie zitten er in de kindergemeenteraad?
De kindergemeenteraad wordt nu gevormd door kinderen van groep 8 van Krimpense basisscholen die in september/oktober 2015 hebben meegedaan aan Democracity. Tijdens dat spel hebben zij ervaren hoe politieke keuzes tot stand komen en geproefd aan het werk van een raadslid. Een afvaardiging van deze groep kinderen vormt de kindergemeenteraad. Zij vertegenwoordigen alle kinderen in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Vanaf het nieuwe schooljaar zijn er weer nieuwe kinderen die zitting nemen in de kindergemeenteraad. Dan wordt er ook een kinderburgemeester benoemd.

Waarom een kindergemeenteraad?
De gemeenteraad heeft besloten een kindergemeenteraad in te stellen om jongeren te betrekken bij de lokale politiek. Het kennis maken met politiek en de besluitvorming is voor hen leuk en leerzaam. Met de kindergemeenteraad wil de gemeenteraad de Krimpense kinderen bewust maken van het feit dat de gemeenteraad besluiten neemt die ook kinderen aangaan. Daarnaast denkt de raad dat kinderen uit groep 8 zelf goede ideeën en meningen hebben over wat zij belangrijk vinden in onze gemeente. Door een kindergemeenteraad te installeren, kan de Krimpense jeugd meepraten over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Wat gaat de kindergemeenteraad doen?
De belangrijkste dag voor de kindergemeenteraad is 30 mei: de ‘dag van de kindergemeenteraad’. Dan gaat de kindergemeenteraad aan de slag met plannen die door de verschillende groepen 8 van Krimpense basisscholen zijn ingediend. Aan het einde van de dag wordt er gestemd door de kinderraadsleden en het plan met de meeste stemmen wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. Naast de ‘dag van kindergemeenteraad’ geeft de kindergemeenteraad advies aan de gemeenteraad over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Daarnaast zal de kindergemeenteraad aanwezig zijn bij diverse festiviteiten in Krimpen.

DSC_1065

DSC_1096

DSC_1071

DSC_1078

DSC_1079

DSC_1087

DSC_1104

DSC_1115