fbpx

Historisch: Kering gesloten op herdenking 65 jaar watersnoodramp

De kering tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel is donderdagmiddag gesloten vanwege het hoge waterpeil in de rivier.

Op het moment van sluiting was de waterstand circa 2,10 meter boven NAP bij Krimpen aan den IJssel. De Hollandsche IJsselkering beschermt het laagstgelegen deel van Nederland dat 6,76 meter onder NAP ligt.

Volgens Rijkswaterstaat is het een ‘historisch toeval’ dat tijdens de nationale herdenking van 65 jaar Watersnoodramp de kering sluit. “De ramp herinnert ons eraan hoe belangrijk hoogwaterbescherming is. Het is een eer voor Rijkswaterstaat dat we juist op deze dag met deze sluiting de slachtoffers van de grootste Nederlandse natuurramp uit de twintigste eeuw kunnen gedenken.”

De kering bij de Algerabrug was als eerste van de dertien Deltawerken klaar. Rijkswaterstaat begon een jaar na de Watersnoodramp (1953) met de bouw van de Hollandsche IJsselkering. In 1958 was de stormvloedkering klaar.

De Hollandsche IJsselkering blijft gesloten tot 2 februari om 10.00 uur. Tijdens de sluiting zijn de torens van de kering rood verlicht. Zo weten de mensen in de omgeving en de scheepvaart dat er sprake is van hoogwater. Normaliter is het voldoende om bij hoogwater een enkele schuif neer te laten. Vanwege onderhoudswerkzaamheden is in de avond van 1 februari ook de tweede schuif gesloten.

 

error: Website is beveiligd vanwege auteursrechten
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale mediafuncties aan te bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten