Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Tentoonstelling over Depressiviteit officieel geopend en tot 13 september te bekijken

Op zaterdag 28 augustus heeft wethouder Hugo van der Wal samen met twee raadsleden de tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ officieel in Krimpen aan den IJssel geopend. De tentoonstelling van Stichting Open Mind maakt depressiviteit op een laagdrempelige manier zichtbaar door foto’s en persoonlijke ervaringsverhalen van jongvolwassenen te delen. Tot 13 september is de tentoonstelling te bekijken.

Afschuwelijke dat er borden zijn vernield

Hugo van der Wal: “Met deze tentoonstelling willen we het taboe op depressiviteit doorbreken. Jaarlijks hebben 1 miljoen Nederlanders last van depressiviteit. Jongeren hebben vaker te maken met de ziekte dan volwassenen. Vooral jongeren vinden dat er een groot taboe rust op depressiviteit. Het is belangrijk dat inwoners met elkaar in gesprek gaan over depressiviteit. Door de tentoonstelling naar Krimpen te halen willen we jongeren helpen om te gaan met hun depressie en het onderwerp bespreekbaar te maken. Ik ben dan ook heel boos dat mensen zo respectloos reageren op deze tentoonstelling. Natuurlijk begrijp ik dat dit geen vrolijk onderwerp is. Het is iets wat bij leven past. Deze tentoonstelling geeft juist handvatten om elkaar te helpen en het onderwerp bespreek te maken.”

30 verhalen over depressiviteit van jongvolwassenen

Op 30 billboards staan verhalen van jonge ervaringsdeskundigen. Deze jongvolwassenen vertellen hun persoonlijke verhaal, hoe ze hun depressie (hebben) ervaren en hoe ze daarmee omgaan. In Krimpen aan den IJssel komen de billboards te staan tussen winkelcentrum Crimpenhof en Gezondheidscentrum Krimpen. Hugo van der Wal: “U wandelt over de Nachtegaalstraat, de Burgemeester Aalberslaan, de Parkzoom naar de Groenendaal langs de 30 foto’s en verhalen. Jongeren vinden de foto’s en verhalen ook op posters in het Comenius en Krimpenerwaard College.”

Stichting Open Mind wil het taboe op depressiviteit doorbreken

Stichting Open Mind: “In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 1 miljoen mensen last van depressie. Circa 800.000 mensen gebruiken hiervoor medicatie (antidepressiva). Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer 1. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel. Om het taboe wat op depressiviteit rust te doorbreken, wil Open Mind samen met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.”

Op www.krimpenaandenijssel.nl/nieuws of www.krimpenwijzer.nl/nieuws staat meer informatie over de tentoonstelling. Ook staat op de website van KrimpenWijzer meer informatie over de plek waar inwoners hulp kunnen vragen als zij kampen met een depressie.

Foto; Gemeente Krimpen aan den IJssel