Nieuwtips en foto's? Whatsapp ons: 06 20 84 84 50

Krimpen handhaaft vloekverbod

Vloeken in Krimpen aan den IJssel blijft verboden. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

D66 wil het vloekverbod uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) halen, omdat het strijdig zou zijn met de vrijheid van meningsuiting. Bovendien zijn de regels in de praktijk moeilijk te handhaven. “Je kunt het verbod dus net zo goed schrappen”, stelt D66-fractievoorzitter Arjan Neeleman. Hij noemt het vloekverbod ‘symboolwetgeving’. “Vloeken hoort natuurlijk niet, maar je kan er geen straf voor geven.”

Verdriet
Toch sneuvelde zijn voorstel, want alleen Stem van Krimpen en de VVD steunde het amendement van D66. De meeste partijen willen dat de naam van God ‘gezuiverd’ blijft, tot blijdschap van Bert-Jan Ruissen (SGP). Hij erkent dat het vloekverbod vooral een symbolische waarde heeft, “maar je geeft als gemeente wel een duidelijk signaal af. De vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je in het openbaar de naam van de Allerhoogste kunt misbruiken. Bovendien doe je heel veel inwoners verdriet aan door het verbod te schrappen.”

Hans Butter (PvdA) vindt het prima dat het vloekverbod stand houdt in de nieuw vast te stellen APV. “Het is misschien niet handhaafbaar, maar je kunt er onmogelijk tegen zijn.” Oud-politieagent Roel van der Ven (Leefbaar Krimpen) denkt dat het verbod wel degelijk nuttig is. “Je geeft handhavers een instrument om op te treden. Dus waarom zou je het schrappen?” Neeleman reageerde daarop dat in het verleden al talloze keren is bewezen dat een vloekverbod niet afdwingbaar is.

Uitbreiding
Dat er nooit een boete wordt uitgedeeld voor vloeken is ook voor Piet Moerland (CDA) geen reden om een streep te zetten door het vloekverbod. Sterker nog: hij pleitte voor een uitbreiding. Ook schelden met ziektes en aandoeningen zou verboden moeten worden. Burgemeester Martijn Vroom vond dat wel een mooie gedachte. “Het is goed om een grens te trekken.”

Krimpen aan den IJssel is één van de vijftien gemeenten in Nederland met een vloekverbod in de APV.

 

Bron: Het Kontakt