fbpx Press "Enter" to skip to content

Achtergrondartikel: Weggevoerde Joden uit Krimpen gedurende de Tweede Wereldoorlog

Vanwege de aanwezigheid van tijdelijk Lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ hebben we ons verdiept in de Joodse inwoners die gedurende de Tweede Wereldoorlog verraden en weggevoerd zijn.

De heer Cornelis Albertus Pieter Engelse

Vlissingen, 21/08/1892 – Mauthausen, 31/10/1942

Cornelis A.P. Engelse was directeur van het energiebedrijf in Krimpen aan den IJssel. Hij was getrouwd met een niet-joodse vrouw. Het leek hem beter zich in 1941 niet als jood te laten registreren. Een plaatsgenoot heeft hem vervolgens verraden. Cornelis Engelse werd veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Na afloop van die periode kreeg zijn vrouw het bericht dat hij aan een longontsteking zou zijn bezweken. In werkelijkheid was Cornelis Engelse doorgestuurd naar Mauthausen waar hij eind oktober 1942 overleed.

Mevrouw Selma Johanna van Reeuwijk – Hagens

Amsterdam, 07/08/1909 – Auschwitz, 27/12/1942

Selma van Reeuwijk-Hagens had geregeld ruzie met haar buren. Na een hoogoplopende ruzie diende een buurman een klacht in bij de politie. Aangezien dit ernstige gevolgen kon hebben voor joodse burgers, kwamen politiebeambten haar waarschuwen voordat zij de klacht in behandeling namen. Selma gaf aan niet bang te zijn. Enkele dagen later werd ze opgehaald door de Rotterdamse Sicherheitspolizei, die haar zonder pardon naar Auschwitz stuurden.

De heer Herrim Matcinsky

Suwalk, 25/10/1872 – Sobibor, 13/03/1943

Herrim Matcinsky woonde sinds 1940 in Krimpen aan den IJssel, toen zijn woning in Rotterdam door het bombardement was verwoest. Hij was in het dorp een bekende figuur, omdat hij de kost verdiende als verkoper van huishoudelijke artikelen. Met een bakfiets vol koopwaar reed hij door het dorp en prees zijn spullen aan, wat hem de bijnaam ‘koopjeshalen’ bezorgde. Matcinsky was zeventig toen hij in het concentratiekamp Sobibor terechtkwam. Hij werd er vermoord op 13 maart 1943

De heer Adolf Harry Moses

Rotterdam, 30/01/1918 – Sobibor, 23/07/1943

Over de vierde Krimpenaar die slachtoffer werd van de Jodenvervolging is weinig bekend. Toen de oorlog begon, was hij tweeëntwintig. Hij werkte op een kantoor en woonde in de Kruisstraat. Op zijn vijfentwintigste kwam hij om in Sobibor, in juli 1943.

Aanvullende of nieuwe informatie kan gestuurd worden naar info@persburokrimpen.nl

error: Website is beveiligd vanwege auteursrechten
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale mediafuncties aan te bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten