fbpx

‘Levenslicht’ heeft blijvende plek op het Raadhuisplein

Op 4 mei heeft burgemeester Martijn Vroom het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld op het Raadhuisplein. Het kunstwerk krijgt hiermee een blijvende plek in Krimpen aan den IJssel. Het Levenslicht is een monument om slachtoffers van de Holocaust te herdenken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Ook mensen uit Krimpen aan den IJssel zijn verraden en weggevoerd.

Martijn Vroom: “De verhalen van de Krimpenaren die zijn weggevoerd en vermoord moeten we niet onder stoelen of banken steken. Als gemeente vinden we het belangrijk om een blijvende plek te hebben waar we deze slachtoffers kunnen herdenken. Daarom hebben we met de lichtgevende stenen van het tijdelijke kunstwerk een nieuw lichtkunstwerk laten maken. Het kunstwerk is geïnspireerd op het tijdelijke kunstwerk.”

Lichtkunstwerk en struikelstenen om inwoners te betrekken bij oorlogsverleden

In januari 2020 lag het lichtkunstwerk Levenslicht tijdelijk bij het Streekmuseum Krimpenerwaard in de tuin. Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust.

Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtkunstwerk ontworpen door Daan Roosegaarde. Ook liggen er 6 struikelstenen in Krimpen aan den IJssel. Struikelstenen of Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen, die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s.

Op de steen staat de geschiedenis van de weggevoerde en vermoorde Krimpense slachtoffers genoemd. Met de struikelstenen en het lichtkunstwerk Levenslicht herdenken we alle oorlogsslachtoffers, generatie op generatie.

Meer informatie vindt u op de website Levenslicht en struikelstenen van de Gemeente Krimpen aan den IJssel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Website is beveiligd vanwege auteursrechten
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale mediafuncties aan te bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten