fbpx

Achtergrondartikel: Weggevoerde Krimpenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog

Naar aanleiding van het leggen van de zes struikelstenen in Krimpen hebben ons verdiept in de inwoners die gedurende de Tweede Wereldoorlog verraden en weggevoerd zijn.

Dhr. Cornelis Albertus Pieter Engelse

Vlissingen, 21/08/1892 Mauthausen, 31/10/1942

Cornelis A.P. Engelse was directeur van het energiebedrijf in Krimpen aan den IJssel. Hij was getrouwd met een niet-joodse vrouw. Het leek hem beter zich in 1941 niet als jood te laten registreren. Een plaatsgenoot heeft hem vervolgens verraden. Cornelis Engelse werd veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Na afloop van die periode kreeg zijn vrouw het bericht dat hij aan een longontsteking zou zijn bezweken. In werkelijkheid was Cornelis Engelse doorgestuurd naar Mauthausen waar hij eind oktober 1942 overleed.

Mevr. Selma Johanna van Reeuwijk – Hagens

Amsterdam, 07/08/1909 Auschwitz, 27/12/1942

Selma van Reeuwijk-Hagens had geregeld ruzie met haar buren. Na een hoogoplopende ruzie diende een buurman een klacht in bij de politie. Aangezien dit ernstige gevolgen kon hebben voor joodse burgers, kwamen politiebeambten haar waarschuwen voordat zij de klacht in behandeling namen. Selma gaf aan niet bang te zijn. Enkele dagen later werd ze opgehaald door de Rotterdamse Sicherheitspolizei, die haar zonder pardon naar Auschwitz stuurden.

Dhr. Herrim Matzcinsky

Suwalk, 25/10/1872 – Sobibor, 13/03/1943

Herrim Matcinsky woonde sinds 1940 in Krimpen aan den IJssel, toen zijn woning in Rotterdam door het bombardement was verwoest. Hij was in het dorp een bekende figuur, omdat hij de kost verdiende als verkoper van huishoudelijke artikelen. Met een bakfiets vol koopwaar reed hij door het dorp en prees zijn spullen aan, wat hem de bijnaam ‘koopjeshalen’ bezorgde. Matcinsky was zeventig toen hij in het concentratiekamp Sobibor terechtkwam. Hij werd er vermoord op 13 maart 1943

Dhr. Adolf Harry Moses

Rotterdam, 30/01/1918 Sobibor, 23/07/1943

Over de vierde Krimpenaar die slachtoffer werd van de Jodenvervolging is weinig bekend. Toen de oorlog begon, was hij twee├źntwintig. Hij werkte op een kantoor en woonde in de Kruisstraat. Op zijn vijfentwintigste kwam hij om in Sobibor, in juli 1943.

Dhr. Boelo Koens

Vlissingen, 08/02/1914 – Sachsenhausen, 03/05/1942

Boelo Koens was lid van de Mekelgroep en is als verzetsstrijder vermoord.

Dhr. Arie Cornelis van der Giessen

Krimpen aan den IJssel , 02/08/1916 – Haaren, 10/06/1944

A. C. van der Giessen was slachtoffer van het Englandspiel. Toen de oorlog uitbrak, studeerde Van der Giessen scheepsbouw en werkte tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op de scheepswerf van zijn vader, Van der Giessen scheepswerf. Hij werd in Schotland en Engeland opgeleid als SOE-agent en 167 dagen later, op 1 oktober 1942, bij Steenwijk geparachuteerd. Hij werd een dag later gearresteerd en naar Kamp Haaren gebracht. Waar hij rond 10 juli 1944 overleed.

Van der Giessen werd in 1953 postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Nieuwe of aanvullende informatie

Heeft u nieuwe of aanvullende informatie over de eerder genoemde personen en wil u dit met ons delen?
Stuur dan een mailtje naar redactie@persburokrimpen.nl

Locatie

Zie ook:
Burgemeester Vroom legt struikelstenen ter nagedachtenis aan oorlogslachtoffers

error: Website is beveiligd vanwege auteursrechten
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale mediafuncties aan te bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten