fbpx

Ter eerbiedige nagedachtenis aan het die ons door den oorlog 1940-1945 ontvielen

Wij willen als redactie van PersburoKrimpen.nl, ter eerbiedige nagedachtenis denken aan hen die ons door den oorlog 1940 – 1945 ontvielen.

Inmiddels is een eerste update aan het artikel uitgevoerd op 05 mei 2020.


Jan Buijs
Delft, 10-05-1940

Militair onderdeel:             6-3-Dep.bat
Rang:                                     Sold.

Cornelis Albertus Pieter Engelse
Mauthausen, 31-10-1942

Cornelis A.P. Engelse was directeur van het energiebedrijf in Krimpen aan den IJssel. Hij was getrouwd met een niet-joodse vrouw. Het leek hem beter zich in 1941 niet als jood te laten registreren. Een plaatsgenoot heeft hem vervolgens verraden. Cornelis Engelse werd veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Na afloop van die periode kreeg zijn vrouw het bericht dat hij aan een longontsteking zou zijn bezweken. In werkelijkheid was Cornelis Engelse doorgestuurd naar Mauthausen waar hij eind oktober 1942 overleed.

Arie Cornelis van der Giessen
Nabij Haaren, Juli 1944

Militair onderdeel:             KMR
Rang:                                     Ltz. 3 SD B.B.O.
Onderscheiding:                 Bronzen kruis

Willem Houweling
Neuengamme, 01-12-1944

Beroep:                                 Chauffeur

Cornelis Jongeneel
Sopot, 02-09-1945

Jan Pieter Klomp
Maastricht, 31-03-1945

Beroep:                                 Betonwerker

Boele Koens
Amsterdam, 23-05-1942

Herrim Matzcinsky
Sobibor, 13-03-1943

Herrim Matcinsky woonde sinds 1940 in Krimpen aan den IJssel, toen zijn woning in Rotterdam door het bombardement was verwoest. Hij was in het dorp een bekende figuur, omdat hij de kost verdiende als verkoper van huishoudelijke artikelen. Met een bakfiets vol koopwaar reed hij door het dorp en prees zijn spullen aan, wat hem de bijnaam ‘koopjeshalen’ bezorgde. Matcinsky was zeventig toen hij in het concentratiekamp Sobibor terechtkwam. Hij werd er vermoord op 13 maart 1943

Adolf Harry Moses
Sobibor, 23-07-1943

Over deze Krimpenaar die slachtoffer werd van de Jodenvervolging is weinig bekend. Toen de oorlog begon, was hij tweeëntwintig. Hij werkte op een kantoor en woonde in de Kruisstraat. Op zijn vijfentwintigste kwam hij om in Sobibor, in juli 1943.

Jan Mourik
St. Oedenrode, 12-05-1940

Militair onderdeel:             M.C.-III-27 R.I.
Rang:                                     Sold.

Johannes Nobel
Mill en St. Hubert, 10-05-1940

Militair onderdeel:             M.C.-I-3 R.I.
Rang:                                     Sold.

Teunis Otterspeer
Hamburg, 20-12-1943

Selma Johanna van Reeuwijk – Hagens
Auschwitz, 27-12-1942

Selma van Reeuwijk-Hagens had geregeld ruzie met haar buren. Na een hoogoplopende ruzie diende een buurman een klacht in bij de politie. Aangezien dit ernstige gevolgen kon hebben voor joodse burgers, kwamen politiebeambten haar waarschuwen voordat zij de klacht in behandeling namen. Selma gaf aan niet bang te zijn. Enkele dagen later werd ze opgehaald door de Rotterdamse Sicherheitspolizei, die haar zonder pardon naar Auschwitz stuurden.

Pieter Rietveld
Hochweitzchen, 17-01-1944

Beroep:                                 Fabrieksarbeider

Jan Twigt
Kassel, 17-02-1944

Beroep:                                 Electr-lasser

Dirk van der Velden
Vught, 25-01-1944

Dirk is machinebankwerker van beroep, zijn vader is kapitein en eigenaar van een binnenvaartschip. Als Dirk wordt opgeroepen om in Duitsland te gaan werken neemt zijn vader hem aan boord. Waarschijnlijk in mei 1942 wordt Dirk door een vriend verraden. De burgemeester van Krimpen aan de IJssel besluit dan om Dirk te laten arresteren en levert hem uit aan de Duitsers. Dirk overlijdt in Kamp Vught op 25 januari 1944.

Gerrit de Vries
Mill en St. Hubert, 10-05-1940

Militair onderdeel:             M.C.-I-3 R.I.
Rang:                                     Sold.

Aanvullende of nieuwe informatie over genoemde personen kan gestuurd worden naar info@persburokrimpen.nl

error: Website is beveiligd vanwege auteursrechten
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale mediafuncties aan te bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten