fbpx

Burgemeester Martijn Vroom onthult lichtkunstwerk Levenslicht

Op 27 januari 2020 heeft burgemeester Martijn Vroom in aanwezigheid van het Comité ’40-’45, de gemeenteraad, de kindergemeenteraad en het bestuur van Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld.

Het Levenslicht maakt onderdeel uit van het indrukwekkende Holocaustmonument van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Auschwitz is 75 jaar geleden bevrijd

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door Daan Roosegaarde.

Bij onthulling lichtkunstwerk Krimpense slachtoffers herdacht

Tijdens de oorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Deze gemeenten hebben delen van dit monument gekregen in de vorm van lichtgevende stenen. Ook vanuit Krimpen aan den IJssel werden mensen verraden en weggevoerd. “Daar zitten wrange verhalen achter,” zegt burgemeester Martijn Vroom. “Die verhalen moeten we niet onder stoelen of banken steken.” Oud-wethouder en ereburger Ben van Veen heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. De heer van Veen vertelde de genodigden over de Krimpense slachtoffers. Door de ernst van deze geschiedenis is het noodzakelijk dat alle generaties, jong en oud, blijven herdenken met elkaar. De onthulling werd afgesloten met indringende woorden van Theo Bac namens het Comité ’40-’45.

Lichtkunstwerk ligt tot en met 2 februari bij het streekmuseum

Het lichtkunstwerk Levenslicht is tot en met 2 februari te bezichtigen op het voorterrein van Streekmuseum Krimpenerwaard. Het kunstwerk is vanaf de openbare weg te zien. Het kunstwerk van dichtbij bekijken is mogelijk tijdens de openingstijden van het streekmuseum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Tekst en foto: Gemeente Krimpen aan den IJssel

error: Website is beveiligd vanwege auteursrechten
%d bloggers liken dit:

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale mediafuncties aan te bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten